0

‘Mooie pot roeien’ met zure smaak

HOUTEN – ,,Gaan we zwemmen vanmiddag?” Het is de meest gestelde vraag onder de leden van studentenroeivereniging Njord. Op de 132ste editie van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden Varsity is het Leidse vlaggenschip, de ‘oude vier’ als tweede door de voorrondes gekomen.

Het is wachten op de grote finale om 17.00 uur. Traditiegetrouw gaan de leden van de winnende vereniging dan te water, slechts gekleed in verenigingdas of ondergoed, om de roeiers te feliciteren.Ā Op het toeschouwersterrein wordt druk gespeculeerd, terwijl de andere races aan de gang zijn. Traditionele wollen verenigingsblazers, strooien hoeden, biertjes in de hand.

Spanning

De kans op winst is voor Njord groter dan in jaren en die spanning is voelbaar. Hier en daar vliegen de pollen gras door de lucht, als de rivaliteit tussen de corporale roeiverenigingen even te hoog oplaait. Niet voor niets is deze wedstrijd, die ooit op het Leidse Galgewater begon als krachtmeting tussen Njord en het Delfste Laga, uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

Lees het hele verhaal op de website van het Leidsch Dagblad

Tags: