0

Interviewserie Rotterdamse ondernemers

BrainCompass: “We willen als Japie Krekel op je schouder zitten”

Vierde-generatie-economiestudent aan de Erasmus Universiteit, veel Rotterdamser dan Wouter van den Berg wordt het niet. “Economie was mijn eerste levensthema”, vertelt hij op de tweede verdieping van zijn strak ingerichte kantoor aan de Westersingel. “De vraag is: was het een bewuste keuze van mij om deze studie te gaan doen? Of een logisch gevolg, omdat mijn vader, grootvader en overgrootvader me voorgingen? Ik denk zelf het laatste. Met BrainCompass hoop ik mensen te helpen bewuste keuzes te maken.”

Re/Start: “Waar je ook vandaan komt, je kunt de wereld veranderen”

Het ruikt nog naar verf op de vierde verdieping van het Groothandelsgebouw. Alles oogt hip en hightech. Ook Teodor Cataniciu. In hoog tempo en in soepel Amerikaans vertelt hij hoe hij met zijn bedrijf Re/Start daar de afgelopen drie maanden een eerste lichting vluchtelingen opleidde tot ICT-programmeurs van wereldniveau. “Ik dacht altijd dat ik met een tech start-up de wereld zou gaan veranderen. Nu ben ik in de non-profitsector terechtgekomen. Maar eigenlijk bereik ik hetzelfde: de wereld veranderen. Alleen dan via een andere weg.”

Symbid: “Crowdfunding had nog geen vijf hits op google toen wij begonnen”

Op de elfde verdieping van één van de Marconitorens zit een kantoor met een fenomenaal uitzicht. Minimalistische bureaus, grote schermen en zes jonge gasten die erachter werken. Precies wat je verwacht van een ICT-start-up. Maar wel één met een marketingmanager. Vreemd, voor een jong bedrijf, merk ik op. Tot Robin Slakhorst even later rustig vertelt dat Symbid beursgenoteerd is in Amerika en al miljoenen aan bedrijfsfinanciering aan talloze startende ondernemers heeft geboden.