0

De Tussenstand: Interviewserie met de Schaduwwethouders van Rotterdam

Twee jaar geleden, toen de coalitievorming nog in volle gang was, riep Vers Beton een schaduwcollege in het leven. Vers Beton koos zeven Rotterdamse schaduwwethouders voor een ‘gedroomd’ stadsbestuur, die allen expert of ervaringsdeskundige zijn op een bepaald vakgebied. Inmiddels is de huidige coalitie na twee jaar besturen halverwege de rit. Met Caterine Baeten, chef politiek van Vers Beton, maakte ik een interviewserie, om met de schaduwwethouders de tussenstand op te nemen van twee jaar collegebeleid en hen opnieuw te vragen welke opgaven er nog liggen voor de toekomst. Caterine sprak met Derk Loorbach, Anke Griffioen en Aruna Vermeulen. Ik interviewde Sandra Phlippen en Vincent Taapken.

Schaduwwethouder Sandra Phlippen: “Gemeente heeft meer real-time-informatie nodig”

Sandra Phlippen, schaduwwethouder Financiën, stond als hoofdredacteur van het economische vakblad ESB dagelijks met de belangrijkste economen, financiële promovendi en hoogleraren in contact. En heeft daarmee een indrukwekkende hoeveelheid kennis van financieel beleid! Volgens Phlippen moet de wethouder Financiën het effect van investeringen meer inzichtelijk maken, om te kunnen experimenteren met alternatief beleid. Een goede van financiën moet idealiter over real-timeinformatie over de kosten en baten van beleidsopties beschikken. Daarmee kan hij naast gemeentelijke interventies ook ruimte laten voor initiatieven van bewoners om te experimenteren met alternatieve beleidsopties. En investeren in de ICT om de effectiviteit daarvan op de voet te volgen.” Lees het interview op Vers Beton. 

Schaduwwethouder Vincent Taapken: “Maak eindelijk eens af waar je aan begonnen bent” 

Volgens Vincent Taapken, schaduwwethouder Bouwen en Stadsontwikkeling, gaat er veel goed in Rotterdam maar is het tijd om de stad ‘aan elkaar te lassen’. Taapken zet zich met zijn bedrijf New Industry Development al jaren in voor herontwikkeling van erfgoed en kenmerkende gebouwen in Rotterdam. Rotterdam heeft de goede lijn te pakken, ziet hij. “Maar die goede golf kan zo voorbijgaan als we niet inzetten op de eigenheid van de stad. De Stadsvisie 2007 heeft zijn vruchten afgeworpen, maar de verbinding ontbreekt. Nu is het tijd om de stad aan elkaar te lassen. En eindelijk eens af te maken waar je aan begonnen bent.” Lees het interview op Vers Beton. 

De interviews met de schaduwwethouders mondden uit in één groot debat op zaterdag 28 mei. Tegenover de schaduwwethouders stonden de échte wethouders uit het college: Maarten Struijvenberg, Hugo de Jonge, Joost Eerdmans, Pex Langenberg, Adriaan Visser en Ronald Schneider. Lees de terugblik én open brief van de schaduwwethouders hier.