0

“De stad is een onderling verbonden organisme; Dat besef is belangrijker dan ooit”

Een dubbelinterview met Julian Maynard Smith (Station House Opera) en Jan Maas (Leeszaal West)

Waar ontmoeten mensen van verschillende achtergronden elkaar nog in de stad? En hoe kan kunst daaraan bijdragen? Met die vragen houden Londense kunstenaar Julian Maynard Smith (Station House Opera) en Jan Maas (vrijwilliger Leeszaal West) zich dagelijks bezig. Een gesprek tussen twee verbinders. 

Aan de robuuste houten leestafels in Leeszaal West ontmoet Julian Maynard Smith (artistiek directeur van het Londense performancecollectief Station House Opera) gastheer Jan Maas, al jaren een betrokken vrijwilliger. De Leeszaal blijkt een van Julians favoriete plekken vin de stad. “Een ontmoetingsplek die gesloten werd door de stad, en heropend is door burgers. Dat is precies waar Dominoes over gaat: bewoners die de stad overnemen, voor één dag.”

Aanstaande zondag loopt een route van 3 kilometer aan kniehoge betonnen dominostenen dwars door Rotterdam. De stenen steken wegen over, gaan door ramen naar binnen, klimmen over objecten en voeren al ‘spelend’ door de stad. Uiteindelijk niet langs de Leeszaal; die route bleek te lastig. Wel van de Leuvehaven door het Baankwartier naar de levendige Witte de Withstraat, om via het Oude Westen te eindigen op het Schouwburgplein.

Dominoes wordt uitgevoerd door 250 vrijwilligers – ‘ambassadeurs’, zegt Julian. Ze komen vanuit allerlei verschillende achtergronden en wijken. Waar zij die ene dag samen iets maken uit liefde voor de stad, gebeurt dat in Rotterdam West al vele jaren. Dat is het fundament waarop Leeszaal West een succes werd. Lees verder…

 

in de leeszaal jan maas
Illustrator Daphne Bom was aanwezig bij het gesprek en maakte deze mooie impressies. Zie ook: http://www.daphnebom.com/

in de leeszaal julian