Lichtkunst, muziek en vuuracts vulden het Schiedamse Julianapark op 10, 11 en 12 december tijdens het lichtkunstfestival Winterlicht. 23 opkomende en gevestigde kunstenaars exposeerden er drie dagen lang hun lichtkunstobjecten, videoperformances en interactieve werken van 17.00 tot 22.00 uur in het Julianapark. Het festival werd voor de vierde keer georganiseerd, tijd om ook de media-aandacht professioneel aan te pakken. Zo werd ik als Professor Sneep bij de organisatie betrokken.
Bijzonder leuk was de deelname van twee internationale kunstenaars. De Belgische Mark Swysen toonde een doorkijk-kapel met daarbinnen een lichtgevend brein. Zelfs is hij in allerijl nog op en neer gereden naar Antwerpen voor een vergeten onderdeel. Het sympathieke Franse kunstenaarsduo Francine Garnier en Alain Engelaere projecteerde een pad van felgekleurde lichten in het park. Ze verbeelden daarmee de lange weg van pijn en visioenen van Schiedamse Heilige Liduina van wie het thema is afgeleid. De projecties reageren op de bijbehorende muziek en nemen de bezoeker mee langs het hele pad. Een heel uitgebreid en fragiel kunstwerk, waarbij Alain zelfs ’s nachts in het koude park de wacht hield om zeker te weten dat er niets mee kon gebeuren.
Alle aankondigingen in de media wierpen hun vruchten af: de opening op donderdag was ontzettend druk bezocht. Wethouder Marcel Houtkamp sprak het openingswoord, waarna vuurkunstenaar Marc Geraads een spectaculaire vlammenshow opvoerde. Met het ontsteken van de brandende letters ‘Winterlicht’ gaf hij het startschot van Winterlicht 2015.
Een enthousiaste blogger viel op dat die eerste avond aan een enkel werk nog gesleuteld werd. Maar dat deerde het publiek niets. Het werk ‘Verschijning’ van Aldo Hoeben was dan ook zeer ambitieus! Hoeben nam beelden van de toeschouwers op met een diepte-camera en projecteerde die vervolgens van zes kanten in een kolom rook. De toeschouwer kreeg zo een hologram van zichzelf te zien, zwevend in de rook. Vooral het licht-en-geluid-pad van het Franse kunstenaarsduo Francine Garnier en Alain Engelaere trok veel bekijks. Onder de kinderen was de mysterieuze ‘wonderschommel’ van Marcella Kuipers erg populair.
De lokale tv-zenders wisten de sfeer in mooie beelden te vatten. Daarnaast besteedden de Telegraaf, Dichtbij en verschillende lokale en regionale kranten aandacht aan het festival naar aanleiding van de persberichten. De voorzitsters en programmeur van het festival waren in de aanloop bovendien te gast bij verschillende radiozenders. Geen gebrek aan aandacht dus. En terecht! Want het is best bijzonder dat Schiedam sprookjesachtig, internationaal en toch intiem kunstfestival heeft…